Siirry pääsisältöön

Vankilamuseo


Perjantaina lähdettiin pojan kanssa testaamaan Vankilamuseon lasten kierros. Vankilamuseo seisoo muurien suojassa Hämeen linnan vieressä, sinne kuljetaan eteläiseltä vallipihalta. Rakennus on valmistunut vuonna 1871 ja ollut vankilakäytössä vuoteen 1993 saakka. 



Lasten kierroksia Vankilassa järjestetään kesällä 2019 keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Lasten kierrokselle kehotetaan tulemaan ajoissa, jotta saa paikan, sillä kierrokselle mahtuu vain 15 lasta kerralla ja ne ovat kovin suosittuja. Ilmoittauduttuamme aikaa kierroksen alkuun oli sen verran, että kävimme tutustumassa Vankilan ensimmäisen kerroksen selleihin.
Osa selleistä on avoinna ja niiden sisällä pääsee kokeilemaan, miltä tuntuisi elämä vankina. Osassa selleistä on vankien tavaroita ja sisustusta, niitä voi ihailla lasin läpi. Pojan mielestä kiinnostavin oli selli, jonka ikkunasta sai katsella hologrammi-vankia. Hän istui sellissään ja jutteli, kaivoi välillä nenää ja touhusi kaikenlaista.



Lasten kierrokselle lähdettiin Vankilan pihalta, jonne Vanginvartija Lampi tuli ryhmää vastaanottamaan. Lampi rentoutti heti jännittävän ensitapaamisen kyselemällä jokaiselta lapselta, että eihän heillä vaan ole kiellettyjä välineitä mukana vierailulla, kuten esimerkiksi junaa, jolla vangit voivat paeta.
Sisälle lähtiessämme tapasimme myös rinkelivaras Koistisen, joka ei päässyt selliinsä sisälle. Lapset saivat erilaisia tehtäviä kierroksen aikana, mm. etsiä avainta Koistisen selliin.


Lasten kierros kesti noin 45 minuuttia ja se oli oikein sopivan pituinen, kaikki lapset tuntuivat tykkäävän. Kierroksen jälkeen sai vielä mennä kiertelemään vankilaa. Käytiin Maakerrassa, eli Vankilan kellarikerroksessa alhaalla tutustumassa kahlekokoelmaan, eristysselleihin ja muihin selleihin. Näissä oli paljon vankien kirjoittamia tekstejä seinissä. Ylempiin kerroksiin ei enää jaksettu kivuta, kun alkoi olla kova nälkä.




Vankilassa käynti oli oikein onnistunut reissu. Kertaakaan ei kuulunut "voidaanko jo lähteä" tai muita yleisiä tylsistyneitä lausahduksia.  Vankilamuseo kiinnostaa varmasti kaikenikäisiä vierailijoita. Mikäli aikaa on enemmän, kannattaa samalla ostaa koko linnanniemen alueen lippu, jolla pääsee myös linnaan ja Militariaan.

Lisää vankilamuseosta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/vankila/etusivu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hattelmalanharjun Näkötorni

Hattelmalanharjun korkeimmalla kohdalla seisoo vanha näkötorni, josta jo pienenä lapsena käytiin ihailemassa maisemia. Pysähdyttiin tänään pikkumiehen kanssa näkötornille Hattelmalankylästä palatessamme. Hattelmalanharju on maisemallisesti ja kultuurihistoriallisesti arvokasta aluetta ja osa siitä kuuluu Natura 2000 - ohjelmaan. Hattelmalanharju on myös historiallisesti merkittävä, Hattelmalankylässä on ollut asutusta todennäköisesti jo kivikaudella. Hattelmalanharjun näköalapaikalle on aikanaan pysähtynyt paljonkin matkaajia, kun vanha kolmostie on kulkenut harjun kautta. Hattelmalanharju esiintyy myös kirjallisuudessa, muun muassa Vänrikki Stoolin tarinoissa ja näytelmässä "Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti". Vänrikki Stoolin tarinoista onkin näkötornin viereisessä taulussa lainaus: "Hämeenlinna, ensi kerran kun sun kuutamossa näin Hattelmalan harjanteilta, tuo ei mene mielestäin!" Harjulla ei ollut muita meidän lisäksi, ihailtii

Kuninkaanlähteen puisto

Kuninkaanlähteen puisto sijaitsee Myllymäessä, Kuninkaanlähteenkadun, Rinnetien, Jaakonkadun ja Toivontien reunustamassa korttelissa, omakotitaloalueen keskellä. Jokaiselta näistä kaduista johtaa kävelyreitti puistoon. Puisto on saanut nimensä puiston keskellä olevasta lähteestä, jolla itse Ruotsin kuninkaan kerrotaan pysähtyneen. Tosin infotaulussa kerrotaan, että nimi on voinut myös tulla siitä, että puisto on sijainnut kuninkaankartanon mailla. Lähteen ympärille on rakennettu pieni paviljonki. Lähde on ehtynyt, joten nykyään paviljongin alla kaivossa oleva vesi ei ole juotavaa. Kuninkaanlähteen puistosta löytyy myös lasten leikkipaikka. Tämä on siitä kiva puisto, että täällä on tekemistä sekä pienille että vähän isommillekin leikkijöille. Jos siis samassa perheessä tai seurueessa on eri ikäisiä lapsia, niin kannattaa suunnata tälle leikkipaikalle. Isolle hiekkalaatikolle mahtuu useampiakin lapsia kerrallaan. Erityisen paljon oma poikani pienempänä piti matala

Kahtoilampi

Ahveniston moottoriradalta Viisarin suuntaan mennessä kääntyy vasemmalle Kahtoilammentie, joka johtaa Kahtoilammen rantaan. Tämä on yksi mun lempipaikkoja Hämeenlinnassa, koska Kahtoilammella on usein taianomainen tunnelma. Pääsiäisenäkin käytiin retkellä Kahtoilammella, auringonpaisteessa. Kahtoilampi on pieni, äkisti syvenevä lampi Ahveniston harjun kupeessa. Lammella on pieni uimaranta ja kaksi laituria, joista toinen on hieman sivummassa uimarannasta. Lammen ympärillä kulkee polkuja ja pitkospuita, joilta pääsee kätevästi myös harjun lenkkeilymaastoihin. Tästä voi siis lähteä pidemmällekin retkelle Ahveniston harjun maisemiin! Isäni, joka on tällä alueella lapsuutensa viettänyt, kertoi että lammella on aikanaan ollut hyppytorni. Pääsiäisen retkellä käytiin kävelyllä lammen rannalla ja harjun metsiköissä. Rannan pitkospuiden varrella on parissa kohtaa penkki, joille voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan maisemaa. Vanhempi pariskunta olikin istahtanut nauttimaan auringost