Siirry pääsisältöön

Aulangonjärven polku

Alkuviikosta käytiin ystävien kanssa kävelemässä Aulangonjärven polku. Tämä upea noin 6 kilometrin lenkki kulkee Aulangonjärven ympäri kansallismaisemissa. Koko reitti on helppokulkuinen, sen voi kiertää pientenkin lasten kanssa. Ihmeteltävää ja kauniita, vaihtuvia maisemia riittää.



Polulle voi lähteä useasta eri kohdasta, mutta yleisimmin lähtöpaikkana pidetään Aulangon ulkoilumajaa ja sieltä mekin aloitimme retken. Lähdimme kiertämään polkua myötäpäivään. Reitti on merkitty keltaisilla täplillä ja sen varrella on myös useita infotauluja ja opasteita.



Polku kulkee ensin metsässä jonkun aikaa. Sitten tupsahdetaan tielle, jonka toisella puolella on golfkentät. Golfkenttien jälkeen käännytään ihanalle maalaistielle, viljapeltojen keskelle.


Matka jatkuu Aulangon Rauhan mökkikylän läpi, kohti Sibeliuksen metsää - vuonna 2018 perustettua uutta luonnonsuojelualuetta. Näissä metsissä Jean Sibelius on kulkenut aikanaan viulunsa kanssa saaden luonnosta inspiraatiota säveltämiseen. Sibeliuksen metsässä on kahdeksan taulua, joissa kerrotaan alueen luonnosta ja vaikutuksesta Sibeliuksen työhön.
Sibeliuksen metsän poluille on tuotu haketta helpottamaan kulkua. Hakkeen levitys oli vielä kesken ja poikien iloksi yhdessä kohdassa polkua oli ylitettävä hakekasa päästäkseen eteen päin.




Hakepolkua pitkin päästään koko reitin ehdottomasti upeimpaan kohtaan; Kärmeskallio ja Levonkallio kohoavat jopa 30 metrin korkeuteen. Maisema Aulangonjärvelle ja vastarannalla jykevänä seisovalle Aulangon näkötornille on kerrassaan lumoava. Tähän olisi varmasti jääty pidemmäksikin aikaa, mutta innokkaat 8-vuotiaat bongasivat kallioilta näkyvän Kihtersuon uimarannan, joten äitien oli lähdettävä perässä eteen päin.





Hakkeen ja taulujen lisäksi uutuutena oli portaat kallioilta alas. Tämä helpottaa jyrkässä rinteessä kulkemista. Portaiden alapäässä on nuotiopaikka ja laituri, josta voisi myös pulahtaa uimaan. Laituriltakin avautuu näkymä järvelle ja näkötornille.



Tästä matka jatkuu pitkospuita pitkin aivan järven rannassa. Puolustusvoimien mökille tultaessa käännytään tielle, joka vie taas hetkeksi peltomaisemaan ja sen jälkeen metsässä kulkeville pitkospuille.






Vihdoin päästiin poikien odottamalle Kihtersuon uimarannalle, siellä pidettiin myös evästauko uimisen lomassa. Pojat hyppivät riemuissaan laiturilta.


Tästä jatketaan kuntopolkua pitkin, jolta voi poiketa venerannan pitkospuille sekä lusikkaniemeen, josta pääsee myös uimaan. Teini-ikäisinä meillä oli kavereiden kanssa tapana pyöräillä lusikkaniemen laiturille uintireissuille. Nyt jätimme kuitenkin lusikkaniemessä poikkeamisen väliin.
Kuntopolun varrella, jyrkän mäen päältä lähtee vanhat kivirappuset alas järven rantaan. Tästä avautuu myös upea maisema järvelle. Polulta pääsisi nousemaan myös karhupatsaalle ja näkötornille. 



Lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia oli paljon liikkeellä tällä osuudella.
Alku- ja päätepisteenä toimiva ulkoilumaja on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Ulkoilumajalla on myös sauna ja sen rannasta pääsee uimaan. Rannassa on myös ilmaisia kaupunkiveneitä, joita voi vapaasti lainata ja lähteä soutelemaan Aulangonjärvelle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hattelmalanharjun Näkötorni

Hattelmalanharjun korkeimmalla kohdalla seisoo vanha näkötorni, josta jo pienenä lapsena käytiin ihailemassa maisemia. Pysähdyttiin tänään pikkumiehen kanssa näkötornille Hattelmalankylästä palatessamme. Hattelmalanharju on maisemallisesti ja kultuurihistoriallisesti arvokasta aluetta ja osa siitä kuuluu Natura 2000 - ohjelmaan. Hattelmalanharju on myös historiallisesti merkittävä, Hattelmalankylässä on ollut asutusta todennäköisesti jo kivikaudella. Hattelmalanharjun näköalapaikalle on aikanaan pysähtynyt paljonkin matkaajia, kun vanha kolmostie on kulkenut harjun kautta. Hattelmalanharju esiintyy myös kirjallisuudessa, muun muassa Vänrikki Stoolin tarinoissa ja näytelmässä "Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti". Vänrikki Stoolin tarinoista onkin näkötornin viereisessä taulussa lainaus: "Hämeenlinna, ensi kerran kun sun kuutamossa näin Hattelmalan harjanteilta, tuo ei mene mielestäin!" Harjulla ei ollut muita meidän lisäksi, ihailtii

Kuninkaanlähteen puisto

Kuninkaanlähteen puisto sijaitsee Myllymäessä, Kuninkaanlähteenkadun, Rinnetien, Jaakonkadun ja Toivontien reunustamassa korttelissa, omakotitaloalueen keskellä. Jokaiselta näistä kaduista johtaa kävelyreitti puistoon. Puisto on saanut nimensä puiston keskellä olevasta lähteestä, jolla itse Ruotsin kuninkaan kerrotaan pysähtyneen. Tosin infotaulussa kerrotaan, että nimi on voinut myös tulla siitä, että puisto on sijainnut kuninkaankartanon mailla. Lähteen ympärille on rakennettu pieni paviljonki. Lähde on ehtynyt, joten nykyään paviljongin alla kaivossa oleva vesi ei ole juotavaa. Kuninkaanlähteen puistosta löytyy myös lasten leikkipaikka. Tämä on siitä kiva puisto, että täällä on tekemistä sekä pienille että vähän isommillekin leikkijöille. Jos siis samassa perheessä tai seurueessa on eri ikäisiä lapsia, niin kannattaa suunnata tälle leikkipaikalle. Isolle hiekkalaatikolle mahtuu useampiakin lapsia kerrallaan. Erityisen paljon oma poikani pienempänä piti matala

Kahtoilampi

Ahveniston moottoriradalta Viisarin suuntaan mennessä kääntyy vasemmalle Kahtoilammentie, joka johtaa Kahtoilammen rantaan. Tämä on yksi mun lempipaikkoja Hämeenlinnassa, koska Kahtoilammella on usein taianomainen tunnelma. Pääsiäisenäkin käytiin retkellä Kahtoilammella, auringonpaisteessa. Kahtoilampi on pieni, äkisti syvenevä lampi Ahveniston harjun kupeessa. Lammella on pieni uimaranta ja kaksi laituria, joista toinen on hieman sivummassa uimarannasta. Lammen ympärillä kulkee polkuja ja pitkospuita, joilta pääsee kätevästi myös harjun lenkkeilymaastoihin. Tästä voi siis lähteä pidemmällekin retkelle Ahveniston harjun maisemiin! Isäni, joka on tällä alueella lapsuutensa viettänyt, kertoi että lammella on aikanaan ollut hyppytorni. Pääsiäisen retkellä käytiin kävelyllä lammen rannalla ja harjun metsiköissä. Rannan pitkospuiden varrella on parissa kohtaa penkki, joille voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan maisemaa. Vanhempi pariskunta olikin istahtanut nauttimaan auringost