Siirry pääsisältöön

Hattelmalanjärvi

Kymppitien varrella, Rastikankaan liittymän kainalossa, on pieni parkkipaikka, josta lähtee polku Hattelmalanjärven lintutornille. Tänne suunnattiin tänään luontoretkelle.



Parkkipaikalta lähtevän polun alussa on kyltti "lintutorni", mutta muuta opastusta paikalle ei ole. Hattelmalanjärvi on kuitenkin sen verran suosittu retkipaikka, että polku on helppo erottaa metsässä. Paikoin polulla on lankkusiltoja ja pitkospuita purojen ja soisten kohtien yli.
Metsässä oli oikein keväinen lintujen konsertti, tikkakin nähtiin matkalla.


Rantaa lähestyttäessä maasto muuttuu soiseksi ja pitkospuut johtavat metsästä tornille. Torni on melko iso, sinne mahtuu useampikin bongaaja yhtä aikaa. Nytkin tornilla oli lintubongareita kiikareineen. Hattelmalanjärvellä on paljon erilaisia lintulajeja ja se on myös muuttolintujen tärkeä pystähtymispaikka.


Ilman kiikareita ja melko suppealla lintutietämyksellä varustettuna havaitsimme joutsenen, tiiroja, lokkeja, nokikanan ja silkkiuikkupariskunnan, jotka saattoivat kyllä viisaampia bongaajia kuunnellen olla myös härkälintuja. Kauniisti tanssivat, olivat kumpia tahansa. 


Hattelmalanjärven lintutorni on hyvä retkipaikka, jos ei halua patikoida pitkää matkaa tai jos haluaa luontoretkelle ihan pienten lasten kanssa. Parkkipaikalta järven rantaan on melko lyhyt matka. Kohde on lintubongareiden suosikki, mutta kyllä meitä muitakin retkeilijöitä alueelle mahtuu. Parkkipaikalla on myös hauska pieni lintujen ruokintapaikka!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hattelmalanharjun Näkötorni

Hattelmalanharjun korkeimmalla kohdalla seisoo vanha näkötorni, josta jo pienenä lapsena käytiin ihailemassa maisemia. Pysähdyttiin tänään pikkumiehen kanssa näkötornille Hattelmalankylästä palatessamme. Hattelmalanharju on maisemallisesti ja kultuurihistoriallisesti arvokasta aluetta ja osa siitä kuuluu Natura 2000 - ohjelmaan. Hattelmalanharju on myös historiallisesti merkittävä, Hattelmalankylässä on ollut asutusta todennäköisesti jo kivikaudella. Hattelmalanharjun näköalapaikalle on aikanaan pysähtynyt paljonkin matkaajia, kun vanha kolmostie on kulkenut harjun kautta. Hattelmalanharju esiintyy myös kirjallisuudessa, muun muassa Vänrikki Stoolin tarinoissa ja näytelmässä "Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti". Vänrikki Stoolin tarinoista onkin näkötornin viereisessä taulussa lainaus: "Hämeenlinna, ensi kerran kun sun kuutamossa näin Hattelmalan harjanteilta, tuo ei mene mielestäin!" Harjulla ei ollut muita meidän lisäksi, ihailtii

Kuninkaanlähteen puisto

Kuninkaanlähteen puisto sijaitsee Myllymäessä, Kuninkaanlähteenkadun, Rinnetien, Jaakonkadun ja Toivontien reunustamassa korttelissa, omakotitaloalueen keskellä. Jokaiselta näistä kaduista johtaa kävelyreitti puistoon. Puisto on saanut nimensä puiston keskellä olevasta lähteestä, jolla itse Ruotsin kuninkaan kerrotaan pysähtyneen. Tosin infotaulussa kerrotaan, että nimi on voinut myös tulla siitä, että puisto on sijainnut kuninkaankartanon mailla. Lähteen ympärille on rakennettu pieni paviljonki. Lähde on ehtynyt, joten nykyään paviljongin alla kaivossa oleva vesi ei ole juotavaa. Kuninkaanlähteen puistosta löytyy myös lasten leikkipaikka. Tämä on siitä kiva puisto, että täällä on tekemistä sekä pienille että vähän isommillekin leikkijöille. Jos siis samassa perheessä tai seurueessa on eri ikäisiä lapsia, niin kannattaa suunnata tälle leikkipaikalle. Isolle hiekkalaatikolle mahtuu useampiakin lapsia kerrallaan. Erityisen paljon oma poikani pienempänä piti matala

Kahtoilampi

Ahveniston moottoriradalta Viisarin suuntaan mennessä kääntyy vasemmalle Kahtoilammentie, joka johtaa Kahtoilammen rantaan. Tämä on yksi mun lempipaikkoja Hämeenlinnassa, koska Kahtoilammella on usein taianomainen tunnelma. Pääsiäisenäkin käytiin retkellä Kahtoilammella, auringonpaisteessa. Kahtoilampi on pieni, äkisti syvenevä lampi Ahveniston harjun kupeessa. Lammella on pieni uimaranta ja kaksi laituria, joista toinen on hieman sivummassa uimarannasta. Lammen ympärillä kulkee polkuja ja pitkospuita, joilta pääsee kätevästi myös harjun lenkkeilymaastoihin. Tästä voi siis lähteä pidemmällekin retkelle Ahveniston harjun maisemiin! Isäni, joka on tällä alueella lapsuutensa viettänyt, kertoi että lammella on aikanaan ollut hyppytorni. Pääsiäisen retkellä käytiin kävelyllä lammen rannalla ja harjun metsiköissä. Rannan pitkospuiden varrella on parissa kohtaa penkki, joille voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan maisemaa. Vanhempi pariskunta olikin istahtanut nauttimaan auringost